Снимка Булфото, архивКНСБ скочиха срещу минималната заплата. С нетната стойност на

...
Снимка Булфото, архивКНСБ скочиха срещу минималната заплата. С нетната стойност на
Коментари Харесай

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Снимка Булфото, списък

КНСБ скочиха против минималната заплата. 

С чистата стойност на сегашната минимална работна заплата служащ, който живее самичък и получава 650 лева брутен приход, може да си разреши да задели 142 лева за битови сметки и да си купи храна за 380 лв.. След като бъдат приспаднати тези разноски, в джоба му не остава нищо.

Това демонстрират калкулации на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, които илюстрират очевидното - на фона на растящите разноски сега минималната работна заплата е заплата за беднотия, декларират от КНСБ. Тя покрива едвам 50 на 100 от нужния приход за прехрана. Изчисленията на икономистите на КНСБ са оповестени на интернет страницата на синдиката.

Ако бъде утвърдено предлагането на КНСБ минималната заплата да се увеличи до 764 лв. от 1 януари 2022 година, то откакто служащият заплати сметките си и си купи храна, ще му останат 43 лева за други разноски, са пресметнали специалистите.

Ако влезе в действие и друго предложение на конфедерацията - за въвеждане на необлагаем най-малко, то тогава служащият ще разполага с съвсем 110 лв. повече за посрещане на други свои разходи, написа Българска телеграфна агенция.

Преди седмица ИССИ показа данни, съгласно които нужният чист месечен приход на работещ човек от едночленно семейство е 1103 лв.. Тази стойност, образувана на базисна потребителска кошница, е нужна за покриване на разноските за прехрана. Те включват храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз и известия, развлечения и отмора. Спрямо предходното тримесечие разноските за прехрана нарастват с 34 лева, с цел да доближат до 56 лева от началото на годината, припомнят от КНСБ.

" С други думи - минималната заплата е надалеч от стойностите на заплатата за издържка. В същото време на този приход всеки месец разчитат половин милион работещи българи ", декларират от синдиката.

Затова КНСБ упорства за поредно увеличение със 17,5 на 100 на минималната заплата през идващите години. Целта е през 2025 година, при заложения ритъм на повишаване, да се изравни със заплата за прехрана, а през 2026 година даже да я нахвърли. Постигането на такава адекватност на МРЗ би спомогнало да се ограничи делът на " нископлатените служащи " и на " работещите небогати ". В групата на нископлатените служащи сега попадат близо 800 хиляди българи.

Ако се осъществят предложенията на КНСБ, през 2025 година брутната минимална работна заплата ще е 1239 лв.. Тя ще е 50 % от междинната работна заплата, която при опазване на сегашните равнища на напредък годишно, ще доближи 2462 лв. след 4 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР